Frissültek az adatkezelési, adatvédelmi szabályok. A webhely Cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatások zavartalan működését, szabja személyre oldalad és elemzi a forgalmat. RÉSZLETEK A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.

RENDBEN

Buki-Mix írások, dokumentumok

Az aromákról

A horgászat területének az egyik legfontosabb témaköre a csali. Beláthatjuk, hogy hiába a legjobb minőségű horgászbot, szerelék, öltözék és orsó - bár mind-mind nagyon fontos - ha nem tudjuk horogra csalni a halakat. A csalik között talán a legfontosabb szerepük az aromáknak van. Hogy mi is ez a szerep?


Az aromáknak az a szerepük, hogy a vízben szétáramolnak, ezért nagyobb távolságról is érzékelni tudják a halak.

Aromákkal egyébként az élet számos területén találkozunk, pl. üdítő és szeszes italokban, ételeinkben, (fagylalt, húskészítmények) illatosító, parfümök, stb.

Az aromákkal a horgászat során azt szeretnénk szimulálni a halaknak, hogy valamilyen - számukra igen finom - táplálék van a közelben.

Tehát az a kívánatos, hogy az arománk minél nagyobb távolságról sokáig kifejtse a hatását.

Hogy ennek az igénynek és szempontnak az aromák megfeleljenek, elsősorban azt kell tudnunk, hogy mi az aroma "vivőanyaga".

Az alkohol bázisú aromák terjednek legjobban a vízben, vivőanyaguk általában etanol, ill. propilén glikol.

Az olaj bázisú aromák nagyon rosszul oldódnak, hiszen az olaj köztudottan nem oldódik a vízben. Tehát nemhogy lassan terjed, hanem egyáltalán nem terjed, de még a meleg vízben sem terjed!

A víz az olajjal emulgeál. Ez azt jelenti hétköznapi nyelven, hogy meg lehet erőszakolni a vizet az olajjal, pl. ha jól összerázzuk, de azok idővel külön válnak. Ezt szemléltetni is lehet: -az egyik akváriumba egy alkoholos aromát öntünk (eper), a másikba egy olaj bázisút (frankfurti kolbász).

A megfelelő következtetést mindenki levonhatja.

Sokan úgy ítélik meg az aromák minőségét, hogy pl. a bojli 10-12 óra áztatása után is jól illatoznak. Holott sokkal valószínűbb, hogy az-az aroma vízben nem oldódik azért tartja annyira az illatát. Csak hát annak nem nagy távcsali hatása van.

A vízben jól oldódó aromák viszont kifőnek a bojliból. De ha csak az aromák főnének ki. A hő hatására megsemmisülnek egyes vitaminok, a fehérjék és aminosavak lebomlanak.

Sokan már csak párolják a bojlit, pedig nem a víz vagy a gőz a gond, hanem a hő.

A technológia alapján megkülönböztetünk

  • természetes aromákat
  • természet azonos aromákat
  • mesterséges aromák


A mesterséges aromát olyan vegyi szintézissel készítik, amely a növényi vagy állati eredetű anyagban természetes tartalomként jelen lévő anyagoktól kémiailag eltérő anyagot eredményez.

A természet azonos aromát vegyi szintézissel, vagy olyan elkülönítéssel állítják elő, hogy az így kapott vegyület kémiailag azonos legyen valamilyen növényi vagy állati eredetű anyagban természetes tartalomként jelen lévő anyagokkal.

A természetes aromát fizikai módszerrel, (desztillációval, oldószeres kioldással, vagy mikrobiológiai (enzimes) módszerrel, vagy szárítással, pörköléssel nyerik ki a növényi vagy állati eredetű anyagból.

Tudnunk kell, hogy szintetikus aromák vivőanyagai károsak az élő szervezetre, ezért nem szabad túlzásba vinni az adagolást, mert ellenkező hatást válthat ki., amit szeretnénk, adott esetben riasztóan is hathatnak a halakra.

Én mindenkit lebeszélek arról, hogy a szájába vegye abban a koncentrációban, ráadásul ami nekünk ízlik, nem biztos hogy a halaknak is fog tetszeni.

Sajnos az aromagyártók nagyon kevés információt közölnek a flakonon, ill. tasakon, ha egyáltalán megtisztelnek bennünket azzal, hogy magyar nyelvű felirattal lássák el a magyar horgásznak szánt terméket.

Milyen információra lenne szükségünk ahhoz, hogy a megfelelőt használjuk?

Kapcsolódó anyagok
Termékek
WebÁruház

A legfontosabb lenne tudni róluk, hogy mennyire tömények, milyen hígítást igényelnek, mi a vivőanyaga, természetes, vagy mesterséges szintetikus aromával állunk szemben.

Ezeket a kérdéseket kell fel tennünk ahhoz, hogy helyesen dönthessünk az mindenkori körülmények ismeretében.


Az én kérdésem az-az, hogyan lehet egy szintetikus aroma BIO?
Ha egy mód van rá, válasszuk a természetes aromákat.


Értékelés:
5

Bukta Győző
Közreadva: 2007-06-21
Megtekintve: 6595 alkalommal
Buki-Mix Információs oldal

Kosár előnézet
A kosárban 0 termék van, 0 Ft étékben, melynek súlya 0,00 kg.

Kosár