Cold Bait VS Squid & OctopusMint az írás címe is mutatja, a Cold Bait bojli porról készülök néhány gondolatot megosztani. Hosszú ideig csak hallomásból ismertem, mivel sajnos a városomban ahol élek ez a csali nem volt kapható. Győző által hozzájutottam a csalihoz, és alkalmam nyílt ezt a csalit kipróbálni éles helyzetekben is. Mint az írás címe is mutatja, a Cold Bait bojli porról készülök néhány gondolatot megosztani. Hosszú ideig csak hallomásból ismertem, mivel sajnos a városomban ahol élek ez a csali nem volt kapható. Győző által hozzájutottam a csalihoz, és alkalmam nyílt ezt a csalit kipróbálni éles helyzetekben is. Érdekessége, hogy a tesztelések után egy bojlis versenyen volt a premierje, de sajnos az emberi oktalanság ismét legyőzte a józan észt, és a csalit úgy próbálták egyesek használni hogy saját receptjük alapján aromázták, így a bojlit úgymond tönkretették. Ez a hír anno szépen terjedt az interneten,a bojlisok a fórumokban is megemlékeztek róla ki így, ki úgy. Én az a típus vagyok aki elsősorban a szemének, illetve a saját tapasztalatainak hisz, nem pedig a "nagy" és nagyot mondó hősöknek, akik saját videofilmjükön úgy reklámoznak, hogy a film első részében a saját bojlimixüket promótálják, a videó végén pedig tört magyarsággal (mivel az úriember nem magyar) pocakos pontyot tartva a kamera lencséje elé bejelenti hogy "ezt is ultrabite-al fogtam". Emberek, miről beszélünk? Miért hülyítjük egymást és a fél országot ekkora blődséggel? De mielőtt még nagyon belemélyülnék a buta emberek okoskodásának elemzésébe, térjünk vissza a csalihoz. Aki valaha az életében gyúrt már bojlit, és próbálta követni azokat a szempontokat amik a működő bojli alapkövei, azok a doboz felnyitása után szembesülnek néhány dologgal. Próbálom jellemezni a véleményem szerint jól működő bojlit. Tartalmazzon fehérjét, de ne 100 %-ban, mert a szénhidrátokra ugyanolyan nagy szüksége van egy élő szervezetnek, mint a fehérjékre, sőt, bizonyos mértékben nagyobb, hisz a szénhidrátokból energiát nyernek halaink. A vitaminok,aminosavak szintén fontos szerepet játszanak a bojliban, hogy miért kellenek, azt hiszem ezt nem kell ecsetelnem. Az aromák kérdése érdekes dolog, de igazából nem jelentős téma. A halaknak az aromák csak utat mutatnak, de más szerepük nincs. A Cold Bait bojliport kibontva azonnal megcsapja az orrunkat az érdekes illat.Nem büdös, inkább édes illatnak nevezném. Ha begyúrunk egy adagot belőle, akkor jön a döbbenet, mert az édeskés illatot egy erősebb úgymond büdös illat váltja fel. Én személy szerint a nedvesített bojli poron azonnal kiérzem az aminosavak illatát. Az állaga kissé ragadós, de könnyen formálható. Elolvasva a használati utasítást találtam egy mondatot, melyben az állt, hogy nem a kinyomópisztoly és a roller barátja. Nosza ezt nekem ki kellett próbálnom, mivel kísérletező típus vagyok, és a kezemben tartott masszát bepakoltam a kinyomó pisztolyba, és a rollerre nyomtam belőle néhány hurkát. Kirollereztem, és megdöbbentem mert 100 %-ig szabályos golyókat kaptam. Tehát ha eltaláljuk a megfelelő állagot a tésztánál gyúrás közben, akkor rollerezhető is. Nem épp fontos szempont egy főzés nélküli bojlimixnél, de érdekesség kép megemlítem. A tészta sötét színű, és elég tömény büdös illatot áraszt magából. Azonnal megértettem a használati utasításon feltüntetett mondatot, mi szerint kis mértékben aromázható csak. Én bizony ebbe a bojliba semmiféle aromát nem kevertem, és nem is kevernék, hisz a kész golyók egyértelműen árasztják magukból az emberi orr számára nem kellemes, de a halainknak bizony vonzó illatot. A kész golyót akváriumba dobtam mert kíváncsi voltam egy főzetlen bojli mit bír és meddig. Minden nap megnéztem a bojlit, de bizony két nap múlva is megőrizte kerek formáját, nem esett szét. A főzetlen bojli, mely nem tartalmaz tojást, két nap elteltével megőrizte alakját a vízben. Egy picit elgondolkoztam ezen. Sok bojlis esküszik a kőkeményre szárított majd átfúrt szemekre. Ha törpeharcsás vízen vagyunk, akkor az elmélet egyértelműen helytálló. De ha nincs törpe a vízben, akkor miért is kellene kőkeménynek lennie a bojlinknak? A vitaminok, aminosavak lényegesen később oldódnak ki a csont kemény bojliból mint a puha, vagy esetleg félkemény golyókból, így sokkal később fejtik ki csalogató hatásukat. A puhább golyók gyorsabban működnek, ez egy olyan tény amivel senki nem tud vitába szállni. A másik dolog a tojás,mely a főtt bojliban van. Sokak azt állítják a tojás magas fehérjetartalma miatt nélkülözhetetlen a bojliból. Ismét egy mosolyogtató mondat tudatlan emberek szájából. Gondolkozzunk logikusan, és nézzük meg egy tojás felépítését. A tojás fehérjetartalma magas, de nem a tojás 100 %-ban van fehérje. A tojás nagy részét a sárgája teszi ki. És a sárgája szénhidrátot, nem pedig fehérjét tartalmaz. A tojásfehérjében van az a minimális fehérje ami a bojlinkban jótékony hatással működhet. De ha megnézünk egy igazi fehérje bombát pld. bélboholy, vérliszt, kazein, akkor rögtön szembesülünk a ténnyel hogy a tojásban lévő kevéske fehérje elveszik ezek mellett a nehéz bombázók mellett. Ellenben a tojás kiválóan ragaszt,főzés közben kicsapódik, és ott a végeredmény, a kemény bojli. Hát én úgy döntöttem versenyt hirdetek egy főzött,saját recept alapján készített jól működő bojli, és a Cold Bait porból készített helyszínen gyúrt bojli közt. A helyszín Merenye, Baranya gyöngyszeme. És az eredmény... ...Imádom ezt a vizet. Hatalmas vízterület, nagy széles helyek, sok lehetőség. A 9. számú bojlis helyet kaptam arra az éjszakára. A partra érve összeraktam 3 db 3 méteres dőlőbóját, majd csónakba szálltam. Partnerem a kisfiam volt, aki szépen tanulgatja a mesterséget, kezdi elsajátítani a fogásokat, behordásnál segédkezik ha kell. Kitűnő partner lesz hamarosan, és talán ütőképes párost alkotunk pár év múlva. A csónakot a tó közepe felé irányítottam, mert tapasztalataim szerint a pocakos öregurak a tó közepe tájékát szeretik használni éjszakai portyázásuk során. Az első bója 250 m-re parttól került a vízbe. Ahogy kotorásztam a feneket kissé keményebb rész után kutatva, szembesültem vele, hogy a helyem elég iszapos. Ez annyira nem dobott fel, de 5-10 cm iszap nem a világ, adhat jó halat. A következő bója ugyanebben a távolságban, kb. 50 méterre az első mellé került, a 3. bója a part közelébe kb. 60 méternyire. Ezen a közeli bóján meglepődtem kissé,mert kő kemény fenéken szinte koppant a 2 kilós súly. Minden bója alá 3 marék Buki Elit pontypellet került lelocsolva némi tintahal és kagyló liquiddel. A behordást úgy kezdtem meg hogy az először a Cold Bait porral készített főzetlen bojli a távoli bójára, mellé a saját főzött bojlim a második távoli etetésre, végül pedig a közeli bóján két szem pellet az Elit pontypelletből átfúrva fokhagymás Buki dip-mixbe áztatva. Mikor kész volt minden leücsörögtem a botok mögé, és csodáltam a gyönyörű látványt mely mindig megdobogtatja a szívem.
Mindent összevetve szép peca volt, és nagyon tanulságos. A Cold Bait megállta a helyét, sőt kimagaslóan bizonyította fogósságát. Mindenkinek jó szívvel ajánlom. De a használati utasítást próbáljuk követni, mert a csali igazából úgy fogós ha azt betartjuk. Mindenkinek jó kísérletezést.
Dragovec Zsolt Közreadva: 2016-03-06 Megtekintve: 1381 alkalommal Buki-Mix Információs oldal |