A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. RÉSZLETEK A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát. RENDBEN

Pelletek

A pelletálás a gazdasági haszonállatok takarmányozásban egy régóta ismert és alkalmazott viszonylag egyszerû eljárás, melynek során az alapanyagokat kötõanyag hozzáadása nélkül nagy nyomáson kis rudakká préselik. Más néven granulálásnak is nevezzük. A két szóhasználat között az a különbség csupán, hogy a 10-12mm átmérõ alatti préselvényeket granulátumoknak, míg az e fölötti méretû préselvényeket pelleteknek szokás nevezni.


A haltenyésztés sem nélkülözheti a pellettel való etetést, mert olyan lehetõségeket kínál, - pl. porított takarmányok ( halliszt, vérliszt), vitaminok, adalékok etetését, - amely a pelletálás nélkül nem kivitelezhetõ. Az eljárás során 70-90 C fokos hõmérséklet keletkezik, mely nagymértékben javítja a pellet mikrobiológiai állapotát, hátránya viszont, hogy ezen a hõmérsékleten jelentõs mértékben sérülhetnek, az egyes fehérjék és vitaminok.

Kifejezetten a horgászok számára az elsõk között kezdtük el gyártani az etetõ pelleteket.

Emlékszem a kezdetekre, nem volt az olyan egyszerû, mint amilyen természetes ma már, hogy a pelletek elsüllyedjenek.


Kapcsolódó anyagok
Termékek
WebÁruház

Sikerült egy egyedi technológiát kifejleszteni, melynek lényege az, hogy a szénhidrátok karamellizálásával az emészthetõséget nagymértékben feljavítottuk, valamint a sejtfalak felrepesztésével a halak számára hozzáférhetõvé tesszük a sejtekben lévő egyes fehérjéket, enzimeket, vitaminokat, aminosavakat, amik egyébként nem hasznosulnának.Ezért imádják ezeket a pelleteket a halak, mert a liftezõ felázalgott szemcsék azon túl, hogy rendkívül könnyen emészthetõek, kiváló élettani hatással rendelkeznek.

A horgászat számára jó minõségû pelletek nem az összetevõk összepréselésével nyerhetõk.

Azok a pelletek, amelyekben felismerhetõek a gabona õrlemények, (kukorica, búza) azok nem könnyen emészthetõek, de bizonyára olcsók. Ha kukorica darával, vagy egy special kategóriás etetõanyaggal etetek, a fogási esélyeket ugye nem kell latolgatni.

Egy tévhitet viszont szeretnék eloszlatni. Mivel a minõségi etetõagyagok pirított magolaj tartalma 10-12 % is lehet, ezért azokat nem lehet pelletálni, mert a pelletálási technológia max. 3 % zsírtartalmat enged meg.

Viszont utólag "nyakon önthetjük" különbözõ olajokkal, pl. halolajjal.

A Spanyolországból és a Benelux államokból származó pelletek szinte kivétel nélkül mindegyikük hal olajjal kezeltek. Ezeket valószínûleg tengeri haltenyészetek számára gyártják, mert ott lehet fõ szempont, hogy vízbe érkezve sokáig egyben maradjanak. Ugyanis nem volna szerencsés hogy a tengeri áramlatok elsodorják a valószínûleg magas beltartalmi értékekkel rendelkezõ részecskéket. Ezeket is fel lehet használni horgászati célra, csak az a baj hogy az etetésre érkezõ halak teljes egészében fel tudják zabálni és hamar eltelnek az egyébként tartalmas kajától, holott nem az a cél. Ráadásul van egy nagy probléma a halolajjal kezelt pelletekkel. Az olajok, zsírok oxidációja folyamatos, tehát hamar avasodnak. Ez ellen úgy lehet védekezni, ha tartósítószerrel kezeljük, ami ugye a vegyipar terméke. Hát ez nem fogja segíteni az emésztést, viszont sokáig lehet a kereskedõk polcain.

Nem kell hozzáértõ embernek lenni, ahhoz, hogy felismerjük ezeket a pelleteket különbözõ forgalmazók, kicsomagolásában , "ezzel is növelve a választékot".

Ezek a pelletek "zseniális technikákkal" alkalmassá tehetõk a horgászat szempontjainak is, pl. elõzõ nap be kell áztatni.

Az etetés célja általában az, hogy odacsaljuk a halakat és valamilyen módon ott is tartsuk az etetés környékén. Nagyon sokféle pellet van forgalomban, de nem mindegyik tudja ezt az elvárást teljesíteni. Ha túl hamar szétoldódik, akkor az etetésre általában elsõknek érkezõ apróbb halak szinte felporszívózzák a pelletet és az etetésre késõbb érkezõ nagyobb testû halakat nem tudjuk mivel ott tartani. Lehetõség még a folyamatos etetés az viszont nem mindig megoldható.

Ha túl sokára ázalog szét a pellet, hamar eltelnek vele a halak és tovább állhatnak. Szerintem a megoldás a kettõ között van. Gyorsan és lassan oldódó pelletek használatával, ill. a 8 mm-es és a 15, vagy 18mm-es mega pelletek egyidejû használatával tudjuk elérni az ideális hatást.

 

 Bukta Győző

Közreadva: 2007-04-01, 12349 olvasás
© BukiMIX Portál . Minden jog fenntartva.
[ Vissza ]
  • Tetszik a weboldal?
Jelenleg 6 vendég és 0 regisztrált felhasználó olvas minket.
© 2006-2017 BukiMIX Portál | Minden jog fenntartva! | Created by MASoftNet