Frissültek az adatkezelési, adatvédelmi szabályok. A webhely Cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatások zavartalan működését, szabja személyre oldalad és elemzi a forgalmat. RÉSZLETEK A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.

RENDBEN

Ti írtátok (tesztek, tapasztalatok, vélemények)



Sajó folyó tündérei

Amikor pergető horgászbotommal járom a Sajó folyó partját, gyakran elgondolkodom arról, hogy vajon létezhetnek-e tündérek. A Sajónak a gömöri szakasza, annyira varázslatos hely, hogy bizonyosan megfelelő lakhelyként szolgálhat a tündéreknek. De hol lakhatnak itt? A fűzfák, az égerfák lombjai között? A fűszálak, a vad sóska levelek takarásában megbújó repedésekben, vagy a sebesen futó folyó kövei mögé épített víz alatti üvegpalotáikból figyelnek minket? Ki tudja?! Az ember csak ritkán láthatja, vagy ha látja is a tündéreket, akkor sem veszi észre őket.

Az egyik szombat délután pergető horgászbotommal fejes domolykóra indultam vadászni a Sajóra. Az idő kellőképpen lehűlt ahhoz, hogy a serdülő küszök elvermeljenek. Ekkor mozdulnak ki a domolykók a bokrok alól zsákmányszerző túrákra, és így ezek a legideálisabb napok arra, hogy 1-es - 2-es körforgókkal vagy 3 - 5 cm-es wobblerekkel zsákmányul ejtsük őket. Pisztrángra / fejes domolykóra 2,4 m-es 1-10 grammos vagy 2,1 m-es 5-25 grammos pergető horgászbottal, 25-ös elsőfékes pergető orsóval, 16-os vagy 18-as főzsinórral és 14-es vagy 16-os előkével horgászom a Sajón. Szerelékemet úgy állítom össze, hogy a főzsinórra egy aprócska forgókapcsot kötök, és erre a forgókapocsra helyezem fel a 20-25 cm-es előkére felkötött kisméretű műcsalit. Meggyőződésem, hogy a Sajó óvatos pisztrángjait és domolykóit ezzel a szerelékkel tudom a leghatásosabban félrevezetni és kapásra bírni. A műcsalit megpróbálom úgy bedobni, hogy az közvetlenül a bokor elé essen le, vagy a bokor előtt tudjam úsztatni, esetleg a sodrás szélén araszoltassam fel az árral szemben. Ha a körülmények ideálisak, megfelelő a napszak, a vízállás, a víztisztaság és a szél sem fúj, akkor több pisztrángot vagy domolykót is foghatunk a Sajó e szakaszán. Ez az októberi délután is egy ilyen ideális nap volt, de ennek ellenére nem akadtam össze egyetlen éhes domolykóval sem. Már egy teljes óra telt el, de műcsalijaim egyetlen ragadozó hal figyelmét sem keltették fel.

A bokrok árnyékában már próbálkoztam, megpróbálom még a sodrást is, ott kell lenni néhány kisebb domolykónak!

Küszt formázó wobbleremet bronz színű körforgóra cseréltem és néhány száz méterrel lejjebb, közvetlenül a zúgó alatt kerestem az éhes halakat. Már az első dobásnál volt érdeklődő a csillogó műcsalira! Egy 20-22 cm-es sebes pisztráng kapta el a körforgómat! Hűha! Csak baja ne essen ennek a cseppnyi ragadozónak! Magam elé tereltem, kezemet benedvesítettem és óvatosan kiszabadítottam.





Egy 20 cm-es sebes pisztráng



Maradok még egy kicsit a folyónak e szakaszán, hátha lesz még jelentkező a műcsalira!

Nem is kellett sokat várni a következő halra! Néhány dobás után, csaknem ugyanarról a helyről - a túlpartról - újabb hal csapott rá a körforgómra! Jaj! Ez is sebes pisztráng! Milyen csodálatosan táncol a víz felszínén! Megszelídítem. A fotó kedvéért egy nedves kőre fektetem, majd visszaengedem a Sajóba!





Újabb sebes pisztráng



Nocsak mi történt! Mi változhatott meg!

Még lejjebb mentem a folyón, most egy kicsit lassúbb részt kerestem. Dobás, és egy újabb sebes pisztráng! Ez is táncra perdül! Forog, csapkod, majd elcsendesedik. Szinte teljesen olyan, mint az előző kettő! A következő félórában még további két sebes pisztráng akadt, most már az 5 cm-es wobbleremre! Természetesen, minden egyes pisztráng épségben visszakerült a Sajóba.





A wobbler is hatásos



Mára elegendő volt a horgászatból!

Az úton hazafelé újra eszembe jutottak a tündérek. Lehet, hogy ma láttam őket? Lehet, hogy a megfogott fiatal sebes pisztrángok valójában tündérek voltak?! Igen! Ezeket a csodálatos élőlényeket nevezhetjük a Sajó tündéreinek! Csodálatos áramvonalas alakjuk, piros és fekete csillagokkal díszített ruházatuk van! Hát nem ilyennek képzeljük el a tündéreket is! De igen!

Szóval, domolykókat akartam fogni és tündérekkel találkoztam a Sajón. Lehet ennél szebb egy horgászat?





Megszelídült sebes pisztráng



Üdvözlettel: Árpi

Szerző: Árpi /
Értékelés:
0

Kosár előnézet
A kosárban 0 termék van, 0 Ft étékben, melynek súlya 0,00 kg.

Kosár