Frissültek az adatkezelési, adatvédelmi szabályok. A webhely Cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatások zavartalan működését, szabja személyre oldalad és elemzi a forgalmat. RÉSZLETEK A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.

RENDBEN

Buki-Mix írások, dokumentumok

Pelletek

A pelletálás a gazdasági haszonállatok takarmányozásban egy régóta ismert és alkalmazott viszonylag egyszerű eljárás, melynek során az alapanyagokat kötőanyag hozzáadása nélkül nagy nyomáson kis rudakká préselik. Más néven granulálásnak is nevezzük. A két szóhasználat között az a különbség csupán, hogy a 10-12mm átmérő alatti préselvényeket granulátumoknak, míg az e fölötti méretű préselvényeket pelleteknek szokás nevezni.


A haltenyésztés sem nélkülözheti a pellettel való etetést, mert olyan lehetőségeket kínál, - pl. porított takarmányok ( halliszt, vérliszt), vitaminok, adalékok etetését, - amely a pelletálás nélkül nem kivitelezhető. Az eljárás során 70-90 C fokos hőmérséklet keletkezik,mely nagymértékben javítja a pellet mikrobiológiai állapotát, hátránya viszont, hogy ezen a hőmérsékleten jelentős mértékben sérülhetnek, az egyes fehérjék és vitaminok.

Kifejezetten a horgászok számára az elsők között kezdtük el gyártani az etető pelleteket.

Emlékszem a kezdetekre, nem volt az olyan egyszerű, mint amilyen természetes ma már, hogy a pelletek elsűllyedjenek.


Kapcsolódó anyagok
Termékek
WebÁruház

Sikerült egy egyedi technológiát kifejleszteni, melynek lényege az, hogy a szénhidrátok karamellizálásával az emészthetőséget nagymértékben feljavítottuk, valamint a sejtfalak felrepesztésével a halak számára hozzáférhetővé tesszük a sejtekben lévő egyes fehérjéket, enzimeket, vitaminokat, aminosavakat, amik egyébként nem hasznosulnának.Ezért imádják ezeket a pelleteket a halak, mert a liftező felázalgott szemcsék azon túl, hogy rendkívül könnyen emészthetőek, kiváló élettani hatással rendelkeznek.

A horgászat számára jó minőségű pelletek nem az összetevők összepréselésével nyerhetők.

Azok a pelletek, amelyekben felismerhetőek a gabona őrlemények, (kukorica, búza) azok nem könnyen emészthetőek, de bizonyára olcsók. Ha kukorica darával, vagy egy special kategóriás etetőanyaggal etetek, a fogási esélyeket ugye nem kell latolgatni.

Egy tévhitet viszont szeretnék eloszlatni. Mivel a minőségi etetőagyagok pirított magolaj tartalma 10-12 % is lehet, ezért azokat nem lehet pelletálni, mert a pelletálási technológia max. 3 % zsírtartalmat enged meg.

Viszont utólag "nyakon önthetjük" különböző olajokkal, pl. halolajjal.

A Spanyolországból és a Benelux államokból származó pelletek szinte kivétel nélkül mindegyikük hal olajjal kezeltek. Ezeket valószínűleg tengeri haltenyészetek számára gyártják, mert ott lehet fő szempont, hogy vízbe érkezve sokáig egyben maradjanak. Ugyanis nem volna szerencsés hogy a tengeri áramlatok elsodorják a valószínűleg magas beltartalmi értékekkel rendelkező részecskéket. Ezeket is fel lehet használni horgászati célra, csak az a baj hogy az etetésre érkező halak teljes egészében fel tudják zabálni és hamar eltelnek az egyébként tartalmas kajától, holott nem az a cél. Ráadásul van egy nagy probléma a halolajjal kezelt pelletekkel. Az olajok, zsírok oxidációja folyamatos, tehát hamar avasodnak. Ez ellen úgy lehet védekezni, ha tartósítószerrel kezeljük, ami ugye a vegyipar terméke. Hát ez nem fogja segíteni az emésztést, viszont sokáig lehet a kereskedők polcain.

Nem kell hozzáértő embernek lenni, ahhoz, hogy felismerjük ezeket a pelleteket különböző forgalmazók, kicsomagolásában , "ezzel is növelve a választékot".

Ezek a pelletek "zseniális technikákkal" alkalmassá tehetők a horgászat szempontjainak is, pl. előző nap be kell áztatni.

Az etetés célja általában az, hogy odacsaljuk a halakat és valamilyen módon ott is tartsuk az etetés környékén. Nagyon sokféle pellet van forgalomban, de nem mindegyik tudja ezt az elvárást teljesíteni. Ha túl hamar szétoldódik, akkor az etetésre általában elsőknek érkező apróbb halak szinte felporszívózzák a pelletet és az etetésre később érkező nagyobb testű halakat nem tudjuk mivel ott tartani. Lehetőség még a folyamatos etetés az viszont nem mindig megoldható.

Ha túl sokára ázalog szét a pellet, hamar eltelnek vele a halak és tovább állhatnak. Szerintem a megoldás a kettő között van. Gyorsan és lassan oldódó pelletek használatával, ill. a 8 mm-es és a 15, vagy 18 mm-es mega pelletek egyidejű használatával tudjuk elérni az ideális hatást.Értékelés:
5

Bukta Győző
Közreadva: 2007-04-01
Megtekintve: 13608 alkalommal
Buki-Mix Információs oldal

Kosár előnézet
A kosárban 0 termék van, 0 Ft étékben, melynek súlya 0,00 kg.

Kosár